Енергийният преход включва повече компоненти от затварянето на ТЕЦ–овете. Това заяви

...
Енергийният преход включва повече компоненти от затварянето на ТЕЦ–овете. Това заяви
Коментари Харесай

Колко от домакинствата у нас не могат да плащат сметките си за топло

Енергийният преход включва повече съставни елементи от затварянето на ТЕЦ–овете. Това съобщи пред NOVA Саша Безуханова, основател на Коалиция " За зелен рестарт " и създател на MOVE.BG. По думите ѝ мярката за слагането на повече слънчевите панели по покривите на жилищни здания, може да бъде приложена всеобщо в енергийно небогати зони.

„ В България 28% от семействата не могат пълноценно да се отопляват през зимата, което има съществени здравословни, обществени и стопански резултати ”, разяснява Безуханова.

И добави:  „ В момента има запас, който обаче не се отключва, тъй като няма парламент, няма признати закони. Планът за възобновяване и резистентност не се задейства към този момент трета година, което е проблем ”.

Относно затварянето на ТЕЦ-овете тя акцентира, че концепцията не е това да се случи на следващия ден:

„ Има 15 години, в които това да се случи ”. По думите ѝ страховете, които се насаждат, не са основателни, защото хората в този бранш могат да се преквалифицират и да работят в слънчеви бази. Като ще бъде обособен запас това да се случи.

 „ България към този момент загуби 200 млн. от парите планувани за промяна на районите, в риск са още 1 милиарда и 600 млн. по Плана за възобновяване и резистентност ”, сподели Безуханова.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР